ELVAC blog

Průvodce jak správně sestavit či vybrat průmyslový počítač

Průvodce jak správně sestavit či vybrat průmyslový počítač

Průmysl a výpočetní technika dnes jdou ruku v ruce a jen těžko si lze představit moderní jednoúčelový stroj či výrobní linku, která není lokálně/centrálně řízena počítačem. Na trhu nalezneme nespočet systémů řízení, které jsou pro úspěšnou průmyslovou automatizaci klíčovou složkou. Každý takový systém řízení potřebuje neustále komunikovat tedy vysílat, přijímat a zpracovávat data. Za tím vším stojí hardware, především pak zařízení pro průmyslovou komunikaci a průmyslové PC. Hardware to jsou nemalé náklady a když se bavíme o nákladech pak přicházejí na řadu pojmy jako efektivita, udržitelnost, a především návratnost investic.

Naše společnost ELVAC vyrobila již více než 35000 průmyslových PC a další tisíce jich jako oficiální zástupce světových leaderů prodala do nejrůznějších průmyslových odvětví. Cena se u těchto počítačů odvíjí především od míry jejich výkonu a odolnosti. Zpravidla platí, že čím odolnější a výkonnější počítač, tím vyšší bude jeho pořizovací cena. Ovšem lze pořídit i poměrně odolné sestavy za rozumnou cenu, především pokud víte, co přesně potřebujete, neboli co už je pro vás nadbytečné a kde nešetřit, např. z důvodů budoucí kompatibility a rozšiřitelnosti. Pojďme si tedy říct, co vše rozhoduje při správném výběru průmyslového počítače

Průmyslový počítač to je odolnost a ještě jednou odolnost

Průmyslový počítač iEi TANK
Průmyslový počítač iEi TANK

Ve své podstatě se průmyslový počítač od toho, který vám vrní doma pod stolem až tak neliší. Také má procesor, harddisk, nějaký ten napájecí zdroj a ke komunikaci se svými periferiemi potřebuje nejrůznější porty.

Hlavní rozdíly by se daly specifikovat do dvou oblastí:

Odolnost:

Je známo, že polovodiče jsou náchylné na extrémní teploty, prach a kontakt s kapalinami. V průmyslu se bohužel vyskytují všechny tyto elementy téměř běžně, někdy dokonce všechny současně. Podle toho kde konkrétně v průmyslovém prostředí bude takový počítač umístěn je nutné dobře vyhodnotit nároky na jeho odolnost a dle toho pak vybrat konkrétní model. V prašném prostředí se například velmi osvědčily bezventilátorové průmyslové počítače tzv. pasivní PC, které díky absenci ventilátorů nenasávají okolní vzduch a nedochází tak k zanášení prachových částí dovnitř šasi. V ochraně proti vniknutí prachu a kapalin také sehraje roli  tzv. IP krytí, které jistě znáte ze specifikací mobilních telefonů, chytrých hodinek apod. Ty nejlepší průmyslové počítače pak splňují armádní certifikace např. dle standardu MIL-STD.

Průmyslová komunikace a speciální napájení:

Průmyslové počítače jsou uzpůsobeny pro provoz v průmyslu kde je konektivita často zajištěna pomocí speciálních protokolů, které často vyžadují využití speciálních portů, nejčastěji se jedná o COM porty či proty pro připojení optického vlákna.

Napájení může být řešeno standartě pomocí počítačových zdrojů PSU – (Power Supply Unit). Toto řešení však není vhodné v případě, že potřebujeme napájení řídit centrálně. V takovém případě jsou průmyslové PC vybaveny tzv. průmyslovými napájecími zdroji, které většinou pracují se vstupním napětím 24V či 48V. Tyto zdroje často nabízí možnost usazení na DIN lištu.

 

NABÍDKA PRŮMYSLOVÝCH POČÍTAČŮ

 

 

 

Základní deska nebo pasivní sběrnice?

Průmyslová zakladní deska (industrial motherboard)
Průmyslová základní deska (industrial motherboard)

Běžný počítač je většinou postaven na tzv. základní desce, která obstarává komunikaci mezi chipsetem, CPU, porty, externími i interními paměťovými poli a všemi přídavnými kartami, které jsou osazeny do slotů. Vedle toho se také stará o napájení a kontrolu všech těchto komponent. Průmyslový počítač je však častěji řešen koncepcí tzv. pasivních sběrnic, kdy tyto sběrnice obstarávají pouze základní komunikaci mezi jednotlivými procesorovými kartami, které jsou umístěny do jednotlivých slotů. Při výběru správné pasivní sběrnice je důležité zvolit počet a typ konkrétních slotů, a to dle konkrétního využití průmyslového počítače. V úvahu bereme také budoucí požadavky na rozšiřitelnost počítače a velikosti šasi, do kterého budeme tyto komponenty instalovat. Nejčastějšími typy sběrnic jsou HALF a FULL size modely disponující různým počtem PCI/PCIE/ISA slotů.

Největší výhodou takového řešení je jeho modulárnost, díky které lze počítač jednoduše modifikovat a pružně tak reagovat na změny v požadavcích na jeho výkon, rozšiřitelnost apod.

 

 

Procesorová karta formátu HALF SIZE pro průmyslové PC
Procesorová karta formátu HALF SIZE pro průmyslové PC
Procesorová karta formátu FULL SIZE pro průmyslové PC
Procesorová karta formátu FULL SIZE pro průmyslové PC

 

 

Sériová komunikace

Sériové porty průmyslového počítače
Sériové porty průmyslového počítače

Vedle ethernetu a dalších běžně známých komunikačních protokolů se v průmyslu využívá tzv. sériová komunikace. Realizována je skrze komunikačním standardy RS-232, RS-422, RS-485, což vyžaduje použití různých převodníků sériových rozhraní, komunikačních převodníků, kontroléru apod. Dle konkrétního umístění průmyslového počítače bychom měli volit takový model, který bude mít nejen dostatečným počet těchto vstupů a výstupů, ale vždy bychom měli myslet na rezervu pro případy budoucího rozšíření výroby apod. Naštěstí lze většinu počítačů o tyto porty rozšířit pomocí přídavných multiportových karet. Vždy tedy musíme mít na paměti, aby základní deska či pasivní sběrnice disponovala dostatečných počtem slotů pro jejich osazení.

 

 

Průmyslové počítače ELVAC

 

 

ALL-IN-ONE panelové počítače, neboli všechno v jednom

Panrel PC od IEI
Panel PC od IEI

Jsou situace, kdy je nejvhodnějším řešením tzv. all-in-one panelový počítač (Panel PC), tedy vlastní průmyslové PC spojené s obrazovkou v jednom těle. Toto je vhodné řešení především při nutnosti zabudovat počítač do panelu stroje, montážní linky či rozvaděče. Tyto počítače nalezneme také ve vozidlech, a to jak silničních, tak kolejových. U drážních vozidel je pak důležité pohlídat si splnění příslušných norem jako jsou IEC 61375, EN 50155 či EN 50121-4 . Panelové počítače také často splňují náročné požadavky na krytí proti vniknutí vody a prachu, a to jak v částí čelní, tak i celotělové, kdy v případě použití v prostředí kde hrozí kontakt s kapalinami je dobré volit krytí minimálně IP64 a výše, opět podle nároků na použití v různých aplikacích.

Co se samotné obrazovky týče, tak ta může být dotyková a různě odolná proti nárazům s vysokou svítivostí, což zaručí skvělou viditelnost zobrazovaných údajů ze všech úhlů, a to i na přímém slunečním světle. Míra svítivosti se udává v kandelách (cd), kdy za vysoké hodnoty lze považovat 800 cd a více.  Odolnost pak lze volit vůči vibracím, nárazům (antivandal) či poškrábaní. Výhodou je také možnost dotykového ovládání v rukavicích.

NABÍDKA PANELOVÝCH POČÍTAČŮ

 

 

 

Průmyslové počítače na kolech

Průmyslové PC Ruggon pro instalaci do vozidla
Průmyslové PC Ruggon pro instalaci do vozidla

Mobilita je často důležitou součástí podnikání a někdy přímo jeho hlavní složkou. Stejně tak jako počítače pronikly do našich osobních přibližovadel, není tomu jinak ani v případě vozidel určených pro práci. Ať už se jedná o kamión, kombajn, pasový nakladač nebo záchranářský speciál často se neobejde bez počítače. U těchto zařízení je nejdůležitější odolnost vůči vibracím a rázům. Dle charakteru práce, které vozidlo bude vykonávat, bychom tedy měli volit takový model, který dostojí četnosti těchto nepříznivých vlivů. Charakter práce pak také určí, zdali se rozhodneme pro počítač samostatný nebo panelový, který poskytuje tzv. all-in-one řešení. Pokud je počítač umístěn v exteriéru vozidla pak musíme dbát i na voděodolnost, kdy minimální hodnotou krytí by mělo být IP65 a výš.

NABÍDKA PANELOVÝCH POČÍTAČŮ DO VOZIDEL

 

 

 

 

 

 

Když je potřeba opravdu velký výkon, aneb GPU PC

Pohled na komponenty GPU PC
Pohled na komponenty GPU PC

GPU PC může být v průmyslových aplikacích využíván pro různé účely, jako jsou vizualizace dat, analýza a zpracování obrazu (machine vision), strojové učení (deep learning) a další výpočetně náročné úlohy. Zde je několik příkladů průmyslových aplikací, ve kterých se využívá GPU PC:

Průmyslová vizualizace

V průmyslovém prostředí je často potřeba vizualizovat a monitorovat data z různých senzorů a zařízení v reálném čase. GPU PC umožňuje vykreslování a zobrazování velkého množství grafických dat a umožňuje vytváření realistických 3D vizualizací a interaktivních uživatelských rozhraní.

Analýza obrazu

V průmyslových aplikacích se často používá analýza obrazu pro kontrolu kvality, identifikaci vad nebo sledování pohybu. GPU PC poskytuje výpočetní výkon pro rychlé zpracování obrazových dat a umožňuje použití pokročilých algoritmů pro detekci a rozpoznávání objektů.

Strojové učení

GPU je klíčovým prvkem při trénování a nasazování modelů strojového učení. Průmyslové aplikace mohou využívat strojové učení pro predikci, optimalizaci procesů, detekci anomálií a další úlohy. GPU PC poskytuje výpočetní výkon potřebný pro trénování složitých modelů a rychlé vyhodnocování dat v reálném čase.

Simulace a modelování

V průmyslovém prostředí se často provádí simulace a modelování pro testování a optimalizaci výrobních procesů, předpověď výkonu zařízení a další analýzy. GPU PC umožňuje rychlé provádění složitých fyzikálních výpočtů a simulací, což urychluje vývoj a zlepšuje rozhodování v průmyslových aplikacích.

Při výběru GPU PC pro průmyslové aplikace je důležité zvážit požadavky na výkon, paměťovou kapacitu, kompatibilitu se softwarem a případně i odolnost proti prachu, vibracím nebo extrémním teplotám v případě náročného průmyslového prostředí.

NABÍDKA GPU PC

 

 

Flexibilita a rozšiřitelnost

 

Flexibilta průmyslových počítačů se dá rozdělit do těchto oblastí:

 

Modulární design

Průmyslové počítače často nabízejí modulární design, který umožňuje snadnou rozšiřitelnost a přizpůsobení specifickým potřebám aplikace. Modulární přístup umožňuje přidávat nebo vyměňovat různé komponenty, jako jsou rozšiřující karty, paměťové moduly, rozhraní a další, bez nutnosti výměny celého počítače. To znamená, že průmyslový počítač lze snadno upgradovat a přizpůsobit novým požadavkům a technologiím.

Široká škála rozhraní

Průmyslové počítače jsou vybaveny různými rozhraními pro propojení s různými zařízeními a sítěmi v průmyslovém prostředí. Patří sem například sériové porty (RS-232/422/485), Ethernet porty, USB porty, CAN bus, Wi-Fi, Bluetooth a další. Tato široká škála rozhraní umožňuje snadné připojení a komunikaci s různými průmyslovými zařízeními a senzory.

Flexibilní operační systémy

Průmyslové počítače obvykle podporují různé operační systémy, jako jsou Windows, Linux nebo specializované průmyslové operační systémy. Tím se zajišťuje flexibilita výběru operačního systému podle potřeb a preferencí uživatele.

Škálovatelnost výkonu

Průmyslové počítače často nabízejí možnost škálování výkonu díky různým modelům a konfiguracím. Uživatelé mohou vybrat počítač s odpovídajícím výkonem procesoru, pamětí a úložištěm podle specifických požadavků aplikace. Tato škálovatelnost umožňuje optimalizaci výkonu a nákladů na základě konkrétních potřeb.

Díky flexibilitě a rozšiřitelnosti průmyslových počítačů mohou průmyslové společnosti snadno implementovat IIoT technologie a optimalizovat své průmyslové procesy. Tím zlepšují efektivitu, produktivitu a spolehlivost svých operací.

 

 

 

Schéma portů průmyslového počítače
Schéma portů průmyslového počítače

 

Průmyslové počítače ELVAC

 

 

Pro více informací o inovativních řešeních v oblasti průmyslových počítačů a komponentů nás můžete kontaktovat na tel.: +420 597 407 321 nebo e-mail: ipc@elvac.eu

Kontaktní formulář

VYPLŇTE PROSÍM VAŠE ÚDAJE A MY SE VÁM BRZY OZVEME.