ELVAC blog

Co jsou to embedded PC a kde naleznou uplatnění?

Co jsou to embedded PC a kde naleznou uplatnění?

Embedded PC, jinak zvané vestavné průmyslové počítače, se integrují do různých strojů a výrobních linek. Slouží k jejich efektivnímu řízení a obsluze. Nabízí širokou škálu konfigurací a velikostí pro různé aplikace. Čím jsou tyto počítače tolik užitečné?

Embedded PC zajišťují ovládání strojů, jejich monitoring a zpracování dat. V dnešním světě chytrých technologií a propojených systémů mají čím dál tím důležitější roli.

 

Co je embedded PC?

Jde o malý počítačový systém navržený pro vestavbu do jiného zařízení. Oproti klasickým počítačům mají embedded PC řadu důležitých předností. Jsou to především tyto.

Kompaktní rozměry

Vestavné průmyslové počítače jsou navrženy tak, aby měly malou velikost. To umožňuje jejich použití i ve strojích a zařízeních, kde je minimální instalační prostor.

Robustnost a odolnost

Embedded PC se často uplatňují v průmyslových technologiích, které jsou vystaveny náročným provozním podmínkám. Proto mají konstrukci odolnou vůči extrémním teplotám, vibracím, prachu a vlhkosti.

Specializované funkce

Vestavné průmyslové počítače slouží k plnění specifických úkolů, čemuž odpovídá i jejich hardwarové a softwarové vybavení. Je unikátní pro využití v aplikacích jako je strojové vidění, automatizace procesů, sběr výrobních dat nebo komunikace v reálném čase.

Nízká spotřeba energie

Embedded systémy ve srovnání s běžnými desktopovými počítači vynikají výrazně menší spotřebou energie. Vyplatí se tedy z hlediska provozních nákladů, a zároveň také z pohledu nižšího environmentálního dopadu.

Dlouhá životnost

Při nasazení počítačů do výroby nebo jiné podobně důležité oblasti je nutná jejich dlouhodobá spolehlivost a výdrž, což vestavné průmyslové počítače splňují. Navíc jejich výrobci poskytují dlouhodobý support.

Pomocnou ruku nabízíme i my. V rámci našich služeb poskytujeme rozsáhlý servis a technickou podporu.

Neomezená síťová komunikace

V dnešní době je důležité, aby jednotlivé stroje a zařízení mohly být propojeny do širších infrastruktur. Proto jsou často vybaveny embedded PC, které umožňují nejen jejich řízení, ale také komunikaci pomocí nejrůznějších průmyslových protokolů.

Škálovatelnost

Ačkoliv jsou vestavné průmyslové počítače navržené pro specifické aplikace, mnohé z nich jsou zároveň velmi škálovatelné. Uživatelé si mohou zvolit konfiguraci, která nejlépe vyhovuje jejich aktuálním potřebám, s možností budoucího rozšíření nebo upgradu.

 

Kde se embedded PC uplatňují?

Oblastí využití vestavných průmyslových počítačů existuje spoustu. Zdokonalují průmysl, medicínu i dopravu.

Průmyslová automatizace

Jedním z hlavních přínosů vestavných průmyslových počítačů je zvýšení efektivity práce. Jejich integrace do strojů umožňuje automatizaci výrobních procesů a vzdálenou obsluhu zařízení. V důsledku toho se zvyšuje rychlost pracovních operací, snižuje se chybovost a odpadají vysoké náklady na lidskou práci.

Vestavné počítače se často využívají také při detekci vadných produktů. Napsali jsme o tom článek. Přečtěte si, proč je důležitá a jak funguje kamerová kontrola kvality výrobků.

Embedded PC našim zákazníkům běžně dodáváme. A nejen to. Ve firmách kompletně zavádíme nebo rozšiřujeme průmyslovou automatizaci. Pokud chcete, rádi pomůžeme i vám.

Zdravotnictví

V oblasti zdravotnictví jsou embedded PC nepostradatelné pro provoz lékařských diagnostických a monitorovacích přístrojů. Přispívají k vyšší přesnosti výsledků a pomáhají zrychlit práci lékařů.

Doprava

Embedded PC se využívají pro řízení dopravní signalizace, monitorování provozu a sběr dat o dopravě. Ale najdete je také v palubních systémech vozidel, kde zajišťují například fungování navigace nebo infotainmentu.

 

Jak se embedded PC rozdělují?

Na vestavné průmyslové počítače se můžeme dívat z různých pohledů a hodnotit je podle různých kritérií. Tady jsou ta nejdůležitější.

Velikost a výkon

Existují embedded PC o velikosti kreditní karty s tloušťkou 2 cm, které mají výkon dostačující jen pro sledování hodnot kontrolních čidel ve stroji. A naproti nim jsou robustní, vysoce výkonné počítače určené ke strojovému zpracování obrazu a pokročilému využití umělé inteligence.

výkonný Embedded pc cincoze vhdoný pro aplikace stojového vidění

Vestavný průmyslový počítač Cincoze vhodný pro aplikace strojového vidění

Komunikační rozhraní

Embedded PC nabízejí různé možnosti připojení k internetu a jiným zařízením. Mezi nejčastější patří wifi, ethernet a Bluetooth. V průmyslovém prostředí se však setkáme také s komunikací skrze GSM sítě nebo pomocí sériových linek.

Operační systém

Do vestavných průmyslových počítačů mohou být nainstalovány operační systémy jako jsou Linux, Windows Embedded, Android a další. Některé jednodušší počítače si vystačí dokonce jen se základním firmware.

Platí, že výrobce nebo dodavatel vestavného počítač dokáže upravit operační systém tak, aby fungoval v souladu s konkrétním účelem použití.

Hardwarové rozhraní

Embedded PC mohou být vybaveny hardwarovými rozhraními jako jsou USB, ethernet, sériové porty a audio, která nalezneme také v běžných počítačích. Navíc jsou však doplněny také o speciální konektory pro přímé vstupy/výstupy signálů, které umožní připojení nejrůznějších periferií. Běžné bývají také konektory napájení s širokým rozsahem vstupního napětí.

Spotřeba energie

Vestavné průmyslové počítače jsou navrženy s ohledem na energetickou úspornost. Existují i embedded PC napájené z baterie a určené pro bezdrátové měřící přístroje nebo roboty.

 

Jaké mají embedded PC procesory?

Existuje 5 různých typů procesorů používaných u vestavných počítačů definovaných jejich architekturou.

ARM

Jedná se o nejrozšířenější architekturu pro embedded PC. ARM procesory jsou velmi energeticky úsporné a mají dostatečně vysoký výkon. Proto se vestavné počítače s těmito procesory často podílejí na automatizaci montážních linek a ovládání robotů.

x86

Tato architektura je nejrozšířenější u osobních počítačů a serverových aplikací. Procesory x86 ovšem mají dostatečný výkon i pro využití v klasických nebo vestavných průmyslových počítačích.

MIPS

Také MIPS architektura je navržena pro nízkou spotřebu energie a vysokou výkonnost. MIPS procesory se často používají v embedded systémech určených pro zpracování signálů nebo provoz bezdrátové sítě.

PowerPC

Jde o architekturu vyvinutou dohromady společnostmi IBM, Motorola a Apple, která se používá především v systémech určených pro výrobní linky.

RISC-V

Tato nová architektura procesorů se stává pro embedded PC stále populárnější. Je to open-source řešení, které mohou výrobci přizpůsobit svým potřebám.

 

Embedded PC představují klíčovou součást moderních inteligentních systémů a zařízení, které nás obklopují. Od průmyslové výroby přes dopravu a zdravotnictví až po spotřební elektroniku je jejich role v dnešní době stále zásadnější.

S rostoucími nároky na propojení a automatizaci se očekává, že význam embedded PC bude i nadále růst.

 

Pokud zrovna vestavný průmyslový počítač vybíráte, rádi vám pomůžeme. Stačí, když nám zavoláte na +420 597 407 321 nebo napíšete na ipc@elvac.eu.

Výrobou a prodejem embedded PC se zabýváme už od roku 1991. Za tu dobu jsme nasbírali nepřeberné množství zkušeností, takže umíme vždycky vybrat správný vestavný počítač pro zvolený účel. Vedle toho zajišťujeme technickou podporu a garantujeme rychlý záruční i pozáruční servis.

V portfoliu máme embedded PC značek ADLINK, ADVANTECH, AXIOMTEK, CINCOZE, IEI, NEOUSYS, NEXAIOT, NEXCOM a dalších.

 

EMBEDDED PC ESHOP

Kontaktní formulář

VYPLŇTE PROSÍM VAŠE ÚDAJE A MY SE VÁM BRZY OZVEME.