ELVAC blog

Kamerová kontrola kvality výrobků: Proč je důležitá a jak funguje?

Kamerová kontrola kvality výrobků: Proč je důležitá a jak funguje?

Výrobní průmysl se nese ve znamení rychlosti. Aby firmy zvládaly vyprodukovat více za stejný nebo kratší čas než dřív, potřebují nejen výkonné stroje, ale také rychlou a spolehlivou kontrolu vyráběných produktů. Ideálním řešením je kamerová kontrola. Co umí?

Jde o automatizovaný proces, kdy kamery snímají a analyzují vizuální charakteristiky produktu. Zvládnou přesně měřit rozměry, detekují vady, nekonzistence, poškození a další problémy mající negativní vliv na kvalitu výsledného výrobku.

Kamerová kontrola kvality výrobků ELVAC Vision

Kamerová kontrola kvality – hodnocení dodržení definovaných rozměrů výrobku

Díky pokročilému softwaru pro zpracování obrazu dokáže systém kamerové kontroly přesně vyhodnotit stovky až tisíce produktů za hodinu. Tohle ani zdaleka nezvládne žádný člověk.

A jaké jsou další přednosti?

 

Výhody kamerové kontroly kvality

Přesnost – na rozdíl od lidského vnímání, které je subjektivní a v čase proměnlivé, kamerový systém vyhodnocuje sledované parametry jednoznačně a dlouhodobě stejně.

Rychlost – strojová kontrola pracuje nepřetržitě bez únavy se stále stejnou rychlostí a bezchybností, což o člověku říct nelze.

Spolehlivost – protože kamery jsou ve srovnání s ruční kontrolou téměř stoprocentní, eliminují riziko distribuce vadných výrobků k zákazníkům.

 

Možnosti využití kamerové kontroly kvality v průmyslu

Kamerová kontrola nachází uplatnění v široké škále průmyslových odvětví.

V automobilovém průmyslu slouží k ověření správných rozměrů součástek nebo k detekci vad v lakování.

Farmaceutickému průmyslu kamerová kontrola pomáhá při vyhodnocování správné velikosti, barvy a označení tablet a kapslí.

U potravinářství se pomocí kamer rovněž zjišťuje, zda výrobek splňuje normu pro velikost a barvu. A navíc se ještě sledují případné nečistoty.

 

Kamerová kontrola ELVAC Vision

Vnímáme obrovský přínos kamerových systémů určených pro automatizované hodnocení kvality výrobků. Právě proto jsme vyvinuli vlastní řešení.

Co ELVAC Vision dokáže?

Rychlá a přesná kontrola

Tato kombinace je klíčová především u drobných komponent produkovaných ve velkých sériích s několikavteřinovým výrobním taktem.

ELVAC Vision zvládá kontrolu výrobků jedoucích na páse rychlostí v jednotkách metrů za sekundu. To znamená, že nezpomaluje výrobní proces. Zároveň odhalí tvarové nepřesnosti s odchylkou 0,1 mm nebo méně během desetin až stovek milisekund.

Zdokonalování se trénováním neuronových sítí

Pro dosažení maximální spolehlivosti kontroly kombinuje ELVAC Vision klasické algoritmy s neuronovými sítěmi. Ty se učí detekovat i ty nejdrobnější odchylky tak, aby všechny kontrolované výrobky přesně splňovaly určené normy.

Osvětlení zvyšující spolehlivost

Důležitým aspektem kamerové kontroly je vhodné nasvícení výrobku, aby systém pořídil dostatečně ostrý obraz pro vyhodnocení.

ELVAC Vision umí kooperovat s klasickými průmyslovými světly i intenzivními zábleskovými reflektory. V obou případech získává kvalitní snímky pro přesnou a spolehlivou kontrolu.

Přívětivé rozhraní pro obsluhu

ELVAC Vision je vybavený softwarem, v němž uživatel najde na míru vytvořené statistiky, může prohlížet historii snímků s naměřenými údaji nebo si zobrazit live náhled právě probíhající kontroly. Kromě sledování dat a výsledků rozhraní dovoluje měnit nastavení kontrolního procesu a trénovat neuronové sítě.

Integrace do stávajících strojů

ELVAC Vision u zákazníka bude fungovat, aniž by musel investovat do nových výrobních technologií. Systém kamerové kontroly je připravený na integraci do stávajících výrobních strojů a linek. A protože je vybavený krytím IP67, nevadí mu prašné ani vlhké prostředí.

 

Kamerová kontrola kvality je klíčovým prvkem moderní výroby. Kombinací rychlosti, přesnosti a spolehlivosti pomáhá zvyšovat produkci při dodržení přísných kvalitativních limitů.

Možná dává ELVAC Vision smysl i pro vaši společnost. Pomůžeme vám to zjistit. Zavolejte na +420 597 407 254 nebo napište na purchase.automation@elvac.eu.

Kontaktní formulář

VYPLŇTE PROSÍM VAŠE ÚDAJE A MY SE VÁM BRZY OZVEME.